0533 433 39 44

ISI YALITIMI ZORUNLU MU

                             


Binalara ısı yalıtımı yaptırmak. Daha doğrusu mantolama uygulaması.
         Mantolama yapmak yasal bir zorunluluk mudur?

    Yeni binalar için evet zorunluluktur ama mevcut binalarda uygulama farklı. Şöyle ki; 5627 sayılı Enerji Verimliliği Yasası her binanın “Enerji Kimlik Belgesi” almasını şart koşuyor. (7,madde d fıkrası )
Madde şu hükümleri getiriyor : 

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönetmeliğe göre hazırlanan yapı projeleri kapsamında enerji kimlik belgesi düzenlenir. Enerji kimlik belgesinde binanın enerji ihtiyacı, yalıtım özellikleri, ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ve binanın enerji tüketim sınıflandırması ile ilgili bilgiler asgarî olarak bulundurulur. Belgede bulundurulması gereken diğer bilgiler ile belgenin yenilenmesine ve mevcut binalarda dâhil olmak üzere uygulamaya ilişkin usûl ve esaslar, Bakanlık ile müştereken hazırlanarak Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca yürürlüğe konulacak yönetmelikle belirlenir. Mücavir alan dışında kalan ve toplam inşaat alanı bin metrekareden az olan binalar için enerji kimlik belgesi düzenlenmesi zorunlu değildir”.

    Görüldüğü gibi Enerji Kimlik Belgesi” alması gereken binalar yeni ve mevcut binalar diye ikiye ayrılıyor.
    Yeni binalar 1 Ocak 2011 tarihinden sonra inşaat ruhsatı almış binaları kapsarken, mevcut binalar 1 Ocak 2011 önce inşaat ruhsatı almış olanları kapsamaktadır.
    Mevcut binaların Enerji Kimlik Belgesi” alma süresi 2017 tarihinde sona ermektedir.( Enerji Verimliliği Yasası 2008’de çıktı. 10 yıl süre verildi)
Enerji Kimlik Belgesi” alınmasa ne olabilir?
    Yasa bu durumda bina /daire alım satımı ve kiralanmasında Enerji Kimlik Belgesi” ni istemektedir. Daha doğrusu bu belge olmadan satış ve kiralama yapılamayacakr.
    Yasaya göre ısı yalıtımı kararı için binalarda kat maliklerinin yarıdan bir fazlasının oyu yeterli olmakta, kat malikinin “ben katılmıyorum” deme şansı bulunmamakta, ısı yalıtım gideri o kat malikinden yüzde 5 faizle icra yolu ile alınabilmektedir.
    Sözün kısası bin metrekarenin üzerindeki binalarda mantolamadan daha doğrusu ısı yalıtımından kaçış yok. 

Şunu sorabilirsiniz?
Bu uygulama ile gerçek değerlerde enerji tasarrufu olacak mı?

   Türkiye yalıtım konusunda Avrupa ülkelerinin hala çok gerisinde… Bugün sadece ısınmak için Almanya’dan 10 kat fazla enerji tüketiyoruz. Avrupa ülkelerinde kişi başına ısı yalıtımı malzemesi tüketimi ülkemizin tam 13 katı…
   Ülkemizde yalıtımsız binaların metrekare başına enerji tüketiminin 300-350 kwh arasında olduğunu belirtilirken, bu rakamın bizden çok daha soğuk bir ülke olan Almanya’da 30-60 kwh olduğunu bilinmektedir. Bizde ise yeni yönetmeliklerle metrekare başına enerji tüketimi 120 kwh’lere çekilmeye çalışıyor. 

    Türkiye’de ruhsatlı 17 milyon konutun yüzde 90’ı hala yalıtımsız olduğu için her yıl ortalama 7.5 milyar dolar israf ediliyor. Ayrıca 8 milyon binanın yaklaşık yüzde 60’ı ruhsatsız olduğu için bu konutların ısı yalıtımlarını denetleme şansı bulunmuyor. Avrupa ülkelerinin bundan 35 yıl önce, petrol krizi ile birlikte ısı yalıtımına önem vermeye başladıkları belirtilirken, ülkemizde ise yalıtım uygulamalarının özellikle son beş yılda artış göstermeye başlanmış bulunmaktadır. Avrupa’nın 30 yıl gerisinde kalan 70 milyon nüfuslu ülkemizde ısı yalıtımı pazarının sadece 7 milyon metreküp olduğunu ifade edilirken, 90 milyon nüfuslu Almanya’da 50 milyon metreküplük yalıtım pazarı bulunduğuna dikkat çekilmektedir. 

   5 Aralık 2009’da yürürlüğe giren Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği, bu tarihten sonra yapılacak tüm yeni binalara ısı yalıtımı zorunluluğu getiriyor. Artık yalıtımı olmayan binalara ruhsat verilmeyecek. Mevcut binaların da 2017’ye kadar yalıtımlı olması zorunlu… Doğru uygulandığında ve en önemlisi denetlendiğinde bu yönetmeliğin Türkiye’deki ısı yalıtımı uygulamalarında büyük artış sağlayacağı görüşünde… 

Her yıl yeni bina stoğuna ruhsatlı yaklaşık 100 bin bina ekleniyor ve artık yasal olarak da zorunlu olması sebebiyle bu binaların tamamında ısı yalıtımı uygulamaları yapılacak. Bu da sadece yeni binalarla her yıl 300 milyon dolar tasarruf sağlanması anlamına geliyor. Mevcut ortalama 15 milyon yalıtımsız binanın yalıtımlı hale gelmesi de ülke ekonomisine, tüketicilerin bütçelerine ve çevreye büyük katkı sağlayacak.